Wat houdt eenzaamheid in?

Eenzaamheid kan ontstaan door scheiding, verlies partner, verhuizing, armoede, persoonlijke eigenschappen of een combinatie van factoren. Eenzaamheid is een probleem van alledag waar liever niet over gepraat wordt.

Waarom brengen we mensen die eenzaam zijn niet in contact met elkaar? Het zou inderdaad mooi zijn om mensen die eenzaam zijn met elkaar in contact te brengen. Helaas werkt dat niet goed. Mensen hebben aandacht en een luisterend oor nodig. Een vrijwilliger die wij inzetten kan goed luisteren en komt niet direct met een advies of met een eigen verhaal. Dat maakt het contact zo waardevol en voelt een mens zich "gevoed".

Mensen die zich eenzaam voelen hebben vaak weinig sociale contacten, komen de deur niet uit en/of vinden het moeilijk om nieuwe contacten te leggen. Alleen al in Den Haag zijn naar schatting 50.000 mensen ernstig eenzaam.

Maatjesproject Vivaldi is een afspiegeling van de Haagse samenleving. Vivaldi maakt onderdeel uit van het Platform Zorgvrijwilligers. Vivaldi is in 2004 gestart bij de Vincentiusvereniging Den Haag en is begin 2012 ondergebracht bij Stichting Ozanam.